RESEPI KUIH


RESEPI KUIH TAKO & CARA2 NAK BUAT KELONGSONG PANDAN.

 




4. 




5. 




6. 



KUIH TAKO 

Bahan 2 

(A)

½ Botol tepung HanKwee Putih + 
1 Tin Santan + 
Garam dan Gula Secukup Rasa 

(B)

½ Botol Tepung HanKwee Hijau + 
3/4 Tin Air + 
½ Tin Gula + 
½ Tin Jagung Manis / Sengkuang Cina

* sukatan guna tin jagung itu sendiri*


Cara Menyediakan

1) Masukkan Adunan B..Kacau dulu…Nyalakan Api.. Kacau Sampai Likat..

2) Dah Siap Masak…Sudukan Separuh dalam Bekas Daun pandan…Ataupun Tupperware kecil tuhh..
Alaskan dengan Daun Pandan..yg dah potong2 kecil…kasi rasa sikit …

3) Biarkan Dulu…

4) Masukkan Adunan A..Kacau dulu…Nyalakan Api.. Kacau Sampai Likat..(Macam buat Puding jagung)

5) Dah Masak..angkat..pastu..Sudukan Atas Adunan B tadi…

6) Pastu Tunggu arr Dier Sejuk Dulu…lepas azan Maghrib Baru boleh Makan… 



Selamat Mencuba geng.

************************************************

Tiada ulasan:

Album Kenangan Di Laut Merah Yanbu' KSA

http://www.youtube.com/watch?v=WSNgd4PU7ZY