- Vitamin D, salah satu vitamin larut lemak yang mempunyai sifat sifat sebagai vitamin dan hormon, yang diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan phosphorus.
- Ia juga perlu untuk tumbesaran, ia penting terutamanya untuk tumbesaran tulang dan gigi yang normal pada kanak-kanak.
- Ia mencegah daripada otot menjadi lemah dan ia terlibat mengatur denyutan jantung.
- Ia juga penting dalam pencegahan dan rawatan kanser kolon, osteoarthritis, osteoporosis, dan hypocalcemia, meningkatkan imuniti, ia juga perlu untuk fungsi tairoid pembekuan darah yang normal.
Terdapat beberapa bentuk vitamin D ,
termasuk vitamin D2 (ergocaliciferol),
yang datang dari sumber makanan; vitamin D3(cholecalciferol),
yang disintesis dalam kulit kesan tindakbalas kepada dedahan cahaya ultraunggu matahari ;
dan dalam bentuk tiruan dikenali sebagai vitamin D5.
Daripada tiga bentuk vitamin D tersebut, vitamin D3 dianggap sebagai vitamin D dalam bentuk semulajadi dan lebih aktif.
|
Vitamin D boleh diperolehi daripada
- minyak hati ikan,
- ikan air masin ,
- hasil tenusu,
- telur .
Ia juga didapati daripada
- mentega,
- minyak ikan kod,
- putih telur,
- ikan halibut,
- hati,
- susu,
- oat,
- ikan salmon,
- sardin,
- ubi kentang,
- tuna,
- minyak sayuran .
Vitamin D juga terbentuk oleh badan kesan dari tindakbalas terhadap cahaya matahari pada kulit. |
 | Rickets, pada kanak-kanak
( cacat tulang, terutamanya tulang belakang, kaki dan tengkorak; tulang mudah patah; bengkak sendi; dan lemah otot).
|
 | Osteomalacia, pada orang dewasa
( tulang menjadi lembut, yang menyebabkan sakit, terutamanya pada kaki, pinggang, leher, dan tulang dada; mudah patah tulang; kejang otot pada tangan, kaki, dan tekak).
> Sumber info:
http://moodpro.tripod.com/infoubat/vit_D.htm <
|
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan